Podczas konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki oraz minister zdrowia mówili o kolejnym etapie odmrażania gospodarki.
Premier: Od 18 maja otwieramy zakłady fryzjerskie, kosmetyczne, bary, kawiarnie, ogródki, restauracje w rygorach opisanych w szczegółowym rozporządzeniu. Nic nie będzie już takie jak wcześniej, a powrót do nowej rzeczywistości gospodarczej i nowej normalności zależy od tego jak będziemy trzymać się rygorów. Kolejne tygodnie mają nas nauczyć radzenia sobie z nową normalnością.
Premier: Od 18 maja także zmienione będą reguły funkcjonowania transportu publicznego. Do tej pory było to co drugie miejsce siedzące, teraz to 30% miejsc siedzących i stojących.
MEN: Od 25 maja br. dajemy możliwość prowadzenia zajęć opiekuńczo-wychowawczych dla uczniów klas I-III szkół podstawowych. Od 18 maja będzie można prowadzić zajęcia praktyczne w szkołach policealnych i specjalistyczne, w tym zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze.
Premier Mateusz Morawiecki:Dystans społeczny wciąż obowiązuje!. Będę powtarzał to cały czas – ten powrót do normalności jest bardzo potrzebny i równocześnie możliwy dlatego, że chronimy się przez dystansowanie, stosowanie środków do dezynfekcji. Utrzymujmy tę dyscyplinę.
Polska zdecydowała o przedłużeniu kontroli granicznej o następne 30 dni – do 12 czerwca br. Szef MSWiA Mariusz Kamiński podpisał nowelizację rozporządzenia w tej sprawie.
Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:
- obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
- używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
- przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać nausługę w poczekalni.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
- gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.